Технология на лепене

Патентованата тенология на лепене осигурява високи критерии за качество и сигурност

Характеристика на оперативния процес

1 – Фрикционен материал: Спирачните накладки се състоят от смес от 15 до 20 суровинни материала. Сместа се съставя индивидуално за всяко превозно средство и гарантира най-къси спирачни пътища и максимален комфорт. Важното тук е, че за да се постигне най-добрият възможен резултат трябва да се вземат предвид характеристиките на материала на спирачния диск.
2 – Междинна пластина: Тя осигурява комфорта и сигурността и оказва влияние върху свиваемостта и шума.
3 – Лепило: То осигурява връзката между носача на накладката и фрикционния материал. При това то отговаря за якостта на срязване и затова, фрикционният материал да не се отдели от носача на накладката дори при екстремни условия.
4 – Носач на накладката: За него се отнасят зададените тесни допускови полета, за да се гарантира сигурно функциониране при съвместната работа със спирачния апарат и спирачното бутало. За предотвратяване на корозия той е боядисан с висококачествени бои.
5 – Поглъщащ материал: За подобряване на комфорта някои спирачни накладки имат поглъщащо вибрациите покритие. За целта се използват (според физичната необходимост) гума, пластмаса или метални пластини (шайби).

Избор на подходящия материал

За първоначалното вграждане или реконструкция се разработва ,,оптималната накладка” за конкретния модел/ продукт ( накладки, съединители….) В зависимост от спирачната уредба, мощността на двигателя и желаните характеристики на спирачките се прави избор измежду повече от 170 смеси за накладки. За оптимален компромис между коефициента на триене, комфорта и износването всеки продукт се изработва чрез индивидуален алгоритъм между стенд-променливи и характеристиките на конкретния модел автомобил.

Какво е важно при висококачествените спирачки

Спирачната мощност зависи от износоустойчивостта, свиваемостта и преди всичко от стабилността на коефициента на триене. Ако той се понижи, спирачният път може значително да се удължи. Затова коефициентът на триене през целия период на експлоатация трябва да е в определени граници. Тези граници са унифицирани чрез коефициента на триене съобразно актуалните индустриални стандарти на динамометричен изпитвателен стенд.

Спирачки с комфорт

Комфортът е важен фактор, който отличава добрите спирачки:

Добро поведение при задействане
Постоянно усещане на педала
Минимални вибрации
Никакви смущаващи шумове
Това отличават качествените спирачни накладки – подходящи смеси съобразени със специфични за автомобила вторични мерки.

Спирачните накладки се износват в резултат на триенето. Износването се определя основно от експлоатационните условия и стил на шофиране.Днес при много автомобили се прилагат датчици за износването: ако се премине минималната дебелина, водачът получава указание за необходимостта от смяната на накладките.

Скосяване и водоотвеждащ канал

За определени приложения триещите накладки се скосяват, за да се осигурят по-добри условия за начално сработване. За подобряване на поведението при задействане при влага някои спирачни накладки, в зависимост от сместа и типа на автомобила, са снабдени с водоотвеждащ канал.

Препоръчително:
Винаги сменяйте заедно с накладките и пружините

Пружините служат за фиксиране на спирачната накладка. Те осигуряват свободата на движение след освобождаване на спирачката, както и режима на износване. Пружините са много натоварени и се амортизират. Препоръчително е да се сменят при всяка смяна на накладките.

Разлика между европейската Директива ECE-R 90 и характеристиката на нашите продукти

Европейската директива ECE-R 90 за качество на спирачни накладки за дискови и челюсти за барабанни спирачки. Нашите продукти почти във всички показатели превъзхождат установените в ECE-R 90 стандарти.

Сравнение между изискванията на ECE-R 90 и нашите изисквания за качество

Сигурност (спирачно действие) ECE-R 90 – 1. Нашите продукти – 2
Среден коефициент на триене ECE-R 90 – 1. Нашите продукти – 2
Коефициент на триене при загряване ECE-R- 1. Нашите продукти-1
Зависимост от скоростта
Статичен коефициент на триене
Спирачен път (AMS-тест)
Високотемпературен тест
Спускане по склон
Коефициент на триене при ниски t°
Чувствителност към влага
Константа на коефициента на триене

Физически изпитания ECE-R 90 и Нашите продукти
Свиваемост
Износоустойчивост
Топлопроводимост
Тест на корозия
Трайност на боята
Излъскване на накладката

Експлоат. продължителност ECE-R 90 и Нашите продуктиНакладка
Спирачен диск
Комфорт
Изпитване на шум
Трептене при високи скорости
Скърцане
Усещане на педала

История
Технологията за лепене на феродо е патентована през 1920 година в Базел, Швейцария и под формата на франчайзинг до днес се използва в хиляди страни по света.
Уточнение.
Технологията за лепене ,,не винаги,, е по-евтина от фабричните продукти.
Въпреки утвърдената практика в България до лепене да се прибягва единствено, когато няма друга алтернатива. Лепенето по патентована технология осигурява многократно повече сигурност (бел. всеки от залепените от нас продукти имат 6 месечна гаранция или 100 000 километра за експлоатация)отколкото по-голямата част от фабричните продукти на българския пазар(бел. Не ни е известна компания, предлагаща изобщо гаранция за продуктите си в ниската ценова гама на артикули). Предлаганата гаранция , по стандарт, от реномираните производители е около 40 хил. километра ( бел. около 80% от продуктите в България с логото на Ferodo, Lukas… са , всъщност, произведени е Китай и то не чрез износ на производството на последните , а чрез първобитни фалшификати;като в повечето случаи марката се отпечатва единствено на кутията).
Какво никога не трябва да правите:
Никога не постъпвайте, като потребителите на този форум и не опитвайте да лепите накладките и съединителите със секундно лепило http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=26240
– Избягвайте прекалено ниските цени:
В България единствено ние сме фрайчайзинг партньор на швейцарската SVMNP, Базел.
Патантованата технология за лепене изисква минимум 3 часа технологично време за сушене и изпичането на съответния продукт,(бел.достатъчно е да сметенете количеството промишлено електричество ,фрикционен материал ( в зависимост от качество, вид..) ,лепилото ( дистрибуторската цена е 110 CHF за литър, за да установите, примерно, че цена от 5 лв, при спазване на технологията, за комплект накладки е ,,нереална,,).

Утвърдена истина: Ръчното производство е с по-висока цена от фабричното именно поради по-високото му качество

Функционални белези на качествения фрикционен материал:

– издържа на големи температурни амплитуди

– възстановява качествата си след достигане на високи температури

– издържа на големи разлики при скоростта и налягането

– възстановява бързо качествата си след намокряне

– издръжливост спрямо действието на спирачна течност

– стабилност и запазване на качествата за продължително време

– липса на свирене

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s